Startpagina Inschrijven Contact Oud Sweveseele

Deze site wil de jarige Zwevezelenaar meer felicitaties doen krijgen dan ooit tevoren!

Vandaag:

 

 

Biografische nota van Edward Tratsaert!
Een uitgeweken Zwevezelenaar in Zuid-Afrika...

 

De inschrijving op deze website van de persoon die het verste woont kwam binnen op 30/07/2011. Edward Tratsaert is een uitgeweken Zwevezelenaar die zich "gesetteld" heeft in Zuid-Afrika. Na een ritje van 14791 km zouden we daar kunnen geraken, voorlopig doen we de correspondentie via e-mail!
Na zijn inschrijving heb ik enkele contacten gelegd en met zijn toestemming publiceer ik Edward zijn levensverhaal.
Op 12/11/2014 is father Edward Tratsaert plotseling overleden. RIP.

 

---- Original Message -----
From: Edward Tratsaert
To: info@zwevezeleisjarig.be
Sent: Saturday, July 30, 2011 1:34 PM
Subject: inschrijving op zwevezeleisjarig

INSCHRIJVING IN DE DATABASE VAN ZWEVEZELEISJARIG.BE

NAAM: Tratsaert
VOORNAAM: Edward
GEBOORTEDAG(vb:29): 3
GEBOORTEMAAND(vb:11): 5
GEBOORTEJAAR(vb:1966): 1944
STRAAT: Scanlen Street
HUISNUMMER: 11-13
GSMNUMMER(vb:0475/101010): 0027825525145
EMAILADRES: ectrat@worldonline.co.za

Enkel voor de uitgeweken Zwevezelenaar
POSTNUMMER: ZA-5320
GEMEENTE: Queenstown

 
-------Original Message-------
From: info@zwevezeleisjarig.be
Date: 2011/08/01 06:50:16 AM
To: Edward Tratsaert
Subject: Re: inschrijving op zwevezeleisjarig


Beste Edward,

Ik vind het fantastisch dat u zich hebt ingeschreven in de verjaardagskalender van Zwevezele. De bedoeling van mijn website is om Zwevezelenaars weer wat dichter bij elkaar te brengen, alsook "uitgeweken Zwevezelenaars". U bent momenteel de persoon die het verste woont en ik ben zeer benieuwd naar uw levensverhaal. Woont u al lang in Zuid-Afrika, hoe bent u daar terechtgekomen, hoe is uw leven daar, wat is uw beroep, hebt u nog contact met Zwevezele?

Hopelijk wilt u eens reageren, ik ben zeer benieuwd,

vrgr
Geert
www.zwevezeleisjarig.be
 

----- Original Message -----
From: Edward Tratsaert
To: info@zwevezeleisjarig.be
Sent: Friday, August 05, 2011 1:55 AM
Subject: Re: inschrijving op zwevezeleisjarig

Dag Geert,

Ik ben inderdaad een oud Zwevezelenaar en woonde 11 jaar in de Landsmanstraat nr. 40, een Klein huisje (het middelste van een driewoonst) dat ondertussen ook al afgesmeten is. 11 jaar lang zag ik er het wel en wee tussen het "Wit kasteel" en de Flandriafabriek van de familie Claeys. Ik liep school in de toenmalige "Maria School" van den Hille en dat bij Juffrouw Agnes Vandekeere uit Ruddervoorde en later bij Meester Georges Vancauwenberghe. Klasgenoten waren Jacques Deboodt , Albert De Coster, Willy Vanneste, Luc Degheldere, John Defour, Roland Devos, Roger Feys, Raphael Deduytsche en Eric Bousson. De dames in de klas waren Paula De Vriese, Antoinette Bossée, Cecile De Corte, Godelieve Huys, Mariette Duyvejonck, Rita Devos en nog een paar andere wiens namen mij nu ontglippen. (maar allemaal geboortejaar 1944!)
1956 was het jaar van onze plechtige kommunie en ook het jaar waarin we de lagere school verlieten. Ik kwam terecht in de Grieks-Latijnse Humaniora bij de Paters Passionisten te Kortrijk en later te St. Katelijne Waver bij Mechelen. 1964 was mijn rhetoricajaar en tegelijkertijd het begin van mijn kerkelijke loopbaan. Ik trad in bij de Paters Passionisten te Kruishoutem, volgde nadien een jaar filosofie te Wezembeek-Oppem, gevolgd door een verder jaar te Leuven. Een keer dit achter de rug kwam de tijd om het "vaderland te dienen" en dit deed ik eerst in de kazerne van Aalst (8 maanden) en de laatste 4 maanden in het militaire hospitaal van Brussel.
Een keer dat mijn kitbag bij ons ergens op de zolder verdween, begon ik mijn tweede jaar theologie aan de universiteit van Regensburg in Duitsland. Toen dit ten einde liep trokken een paar postconciliaire complicaties en een knouw in mijn gezondheid een streep door mijn rekening en was ik 2 jaar op "non-aktief" te Wingene, waarheen mijn ouders ondertussen verhuisd waren.
Nadat mijn vader in februari 1971 stierf, was ik in September van hetzelfde jaar weer fit genoeg om mijn opleiding mooi af te ronden. En zo verhuisde ik naar Vallendar am Rhein nabij Koblenz (Duitsland), om daar aan de "Theologische Hochschule der Pallottiner" mijn studies af te sluiten. Daar beviel het me zo goed dat ik in 1972 naar de Paters Pallottijnen overstapte. Mijn studies beeindigde ik in 1973 en van 1973 tot en met 1976 werd iki verplaatst naar Olpe/Biggesee in het Bundesland Westfalen.
Daar gaf ik drie jaar lang les aan twee vakscholen en was verder bezig in de Campingpastoraal.
Op 22 Februari 1976 werd ik te Vallendar am Rhein door de duitse Pallottiner Missiebisschop Manfred Gottschalk tot priester gewijd en op 8 Oktober van hetzelfde jaar zette ik te Kaapstad voet aan wal om in het bisdom Oudtshoorn werkzaam te zijn.
In dat bisdom bleef ik 5 jaar, nl. Te Oudtshoorn zelf, dan te Knysna en tenslotte te Mossel Bay waar ik pastoor was.
In 1981 stuurden mijn oversten mij naar het bisdom Queenstown in Oost Kaapland. De eerste 11 maanden verbracht ik op een farm om me aan de levensstijl te wennen. Dan deed ik dienst te Cathcart, Tsomo in de Transkei en dan aan de kathedraal van Queenstown om dan op een missiepost in Balfour te belanden. Daar was ik 3 jaar lang waar ik de gelukkigste tijd van mijn leven had. Na die drie jaar werd de missiepost opgekocht door de staat om dit nadien als geschenk aan de nieuwe staat Ciskei te geven.
Toen belandde ik op een grote missiepost in Lumko (Transkei) waar we een groot opleidingscentrum voor katechisten hadden.
Ietske meer dan een jaar later kwam de president van de Transkei voorbij en confiskeerde de hele boel en het Centrum werd omgeschapen in een normaalschool.
Op 27 April 1987 stierf mijn voorganger hier te Queenstown en op 1 mei van hetzelfde jaar werd ik dan officieel zijn opvolger en dat ben ik nog tot op de dag van vandaag.
Daarnaast ben ik de econoom (Finantieman) van onze Societeit in Zuid-Afrika. Ik zie toe dat alle rekeningen op tijd betaald worden en dat niemand iets te kort moet schieten.
Dat is in grote lijnen mijn persoonlijke geschiedenis.
Of ik nog kontakten met Zwevezele heb? Ach, telkens wanneer ik de gelegenheid krijg om naar Europa te komen, knijp ik altijd een paar dagen eraf om nog eens naar de "oude streek" te komen. Ik moet wel zeggen dat er in de laatste 35 jaar heel wat veranderd is op den Hille! En de oude Munckebossen..... Dit is toch nu wel een soort van een parkwoongebied geworden!!! De meeste mensen van toen zijn reeds overleden en de jongere generatie is niet meer zo sedimentair aangelegd. Wie ik altijd bezoek is Eric Deschout, een groenteboer langs de brugse baan. We waren altijd vrienden en we zijn dat ook gebleven. Op de website van de gemeente Wingene volg ik de burgelijke stand nauwkeurig, maar er zijn zoveel namen die me nu niets meer zeggen. Alleen bij de overlijdens duiken regelmatig namen op waarachter ik een duidelijk beeld van de persoon in kwestie heb.
Ik heb wel zeer goeie herinneringen uit de vijftiger en sestiger jaren: het zijn herinneringen die ik met veel genegenheid koester.
Als hobby kan ik me naast het werk me geweldig met een computer amuseren. De digitale fotografie is ook iets wat me aanspreekt en verder ben ik voor klassieke muziek en folklore ook niet ongevoelig.

Zo, daar hebt U iets: een Zwevezelenaar die 50 jaar geleden zekerlijk niet aan Zuid-Afrika gedacht heeft, maar er nu leeft en vooral gelukkig leeft, ofschoon hij zijn oude contreien niet vergeten is!

Daarmee groet ik U zeer hartelijk en wens U veel succes toe met uw web-site.

P. Edward Tratsaert SAC


Father Edward Tratsaert SAC
St. Theresa's Roman Catholic Mission
11-13 Scanlen Street P.O. Box 232 Queenstown 5320
027-45-838 4583 0027-45-838 4582
027-82-552 5145 ectrat@worldonline.co.za

 
  www.zwevezeleisjarig.be © 2019

Privacy-verklaring